Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Žáci 6.C v Ostré

24.06.2022 04:16

 

Čas školních výletů je konečně tady! Letos jsme poznali Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus v Ostré, kam jsme pohodlně dojeli po půlhodince klimatizovaným vlakem. A že bylo co poznávat! Poděkování patří naší paní asistentce, která vše obětavě zachytila ve fotografiích.   

Nejdříve jsme si prošli překrásně upravené zahrady: Klášterní, Bílou, Orientální, Zeleninovou, Jedlých rostlin, Relaxační, Arboretum Dagmar a Václava Havlových. Ale nikdo neodolal protáhnout se stinnými uličkami bludiště ze vzrostlých tújí.  Naši pozornost také přitahovala hospodářská zvířata a užitečný hmyz: kozy, ovce, prase, krůty, husy, kachny, králíci, holubi, včely se svými úly, věčným průvodcem i v centru řemesel se nám stal páv korunkatý, který je zvyklý na lidskou společnost a rád dával na odiv své ozdobné peří.

V uzavřeném městečku nás přivítala stylově oděná paní průvodkyně, aby nás seznámila s historií a slavnými osobnostmi, které stály při zrodu a rozvoji celého centra již v r. 1999.  Za všechny lze uvést vedle již zmíněného našeho prezidentského páru i osobnosti ze zahraničí -  Charlese, prince z Walesu, Hillary Clinton, výčet jmen by byl velmi dlouhý. Mnohé však mají společné, totiž povědomí o trvale udržitelném zemědělství, zájem o botanickou zahradu jako jednu z možností zachovat příštím generacím nejen jedinečný genofond, ale také jako místo krásy, klidu a rozjímání.

V samotném centru řemesel jsme mohli poznat i všechny rukodělné dílny, v nichž jsme si leccos vyzkoušeli. Ve směnárně jsme si proměnili současné peníze za groše, jimiž jsme platili v dílnách, v krčmě, v níž nám nejvíce chutnaly palačinky, nápoje, domácí koláče nebo bramboráky. V závěru dne si každý z nás vezl své výrobky domů, aby se pochlubil a případně inspiroval zbytek rodiny ke společnému výletu v době prázdnin.

A co tu všechno bylo právě v provozu? Provaznictví, drátenictví, ruční výroba papíru, tiskařská a písařská dílna, zdobení perníčků, výroba loutek, svíčkárna, mydlárna, lukostřelnice, hrnčířství, rýžoviště zlata, kovárna, mincovna, kožařská dílna, brusírna kamene, o víkendech je nabídka ještě širší, bývají tu i kulturní programy…Nezapomněli jsme také navštívit zdejší firemní prodejnu s biovýrobky, jimiž potěšíme své nejbližší. Omamně to v ní vonělo stejně jako v celém areálu.

Výlet se nám opravdu vydařil, nikam jsme nepospíchali, odjížděli jsme těsně před zavírací dobou. Kdo chtěl před návratem odpočívat, přesunul se do zahrad, aby si našel to svoje místečko. Laviček tu bylo požehnaně, všechno zde kvetlo a vytvářelo dojem pozemského ráje stejně jako celá cesta obcí, v níž byly právě honosné lípy samý květ. 

(Hau)

www.zsdubec.cz/rodice-a-zaci/fotogalerie/

nebo ve vyšší kvalitě:

https://evakohoutkova.rajce.idnes.cz/Ostra,_22.3.2022/

album: Ostrá
heslo: tridnivylet1

 

https://skoladubec.cms.webnode.cz/rodice-a-zaci/fotogalerie/