Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Za tajemstvím Pražského hradu a pražské baroko

01.05.2018 22:20

Ve čtvrtek 26. dubna 2018 se soutěžící třináctého ročníku vědomostní soutěže, která je určena žákům základních  škol a víceletých gymnázií, vydali na Hrad, aby získali správné odpovědi na zbývající detailní otázky. Vyučující dějepisu pak nejúspěšnější řešitele vyšle do druhého kola soutěže, aby nás v červnu zdárně reprezentovali přímo na Pražském hradu.

Vlastivědná vycházka se nám po všech stránkách vydařila, což dokazují i snímky ve fotogalerii. Vedle navštívených objektů jsme se potěšili i pohledy na historickou část Prahy.

Kromě už zmíněného odvěkého symbolu českého státu jsme v rámci probíraného učiva navštívili nejznámější barokní památky:  Strahovský klášter a jeho Teologický a Filosofický sál knihovny, Loreta nás překvapila svou duchovní, muzejní i hudební stránkou; o nich jsme se více dozvěděli i v pracovním listu, který jsme v Loretě obdrželi. Po prohlídce Hradu, do něhož jsme vešli slavnou Matyášovou branou, jsme sestoupili Nerudovou ulicí do jedné z nejkrásnějších barokních památek – Vrtbovské zahrady.

Síly i čas ubývaly, a tak jsme vycházku završili relaxací v zeleni Vojanových sadů a Valdštejnské zahrady. Zpestřením nám byly jejich barokní typické prvky: vodní svět s florou a faunou, Vriesovy sochy, sala terrena neboli zahradní sál a grotty s ukrytými hlavami zvířat, těly hadů, obličeji démonů a příšer.

Rozkvetlá jarní Praha se svými památkami se nám tak stala inspirací pro příští návštěvy a poznávání.

Fotografie zde: www.zsdubec.cz/rodice-a-zaci/fotogalerie/#dsc-0129-jpg