Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Výměnný pobyt Erasmus - Art It Out

16.05.2022 17:59

První den: Cesta proběhla v klidu a v pořádku jsme dorazili do Strzegomi. Po krátkém čekání ve škole si hostitelské rodiny odvedly naše žáky na noc domů. čekání na odvoz si děti ukrátily ve třídách kde byl k dispozici výtvarný workshop.

Druhý den: Ráno jsme se opět setkali v budově školy. Po úvodním ceremoniálu, ve kterém nás přivítala paní ředitelka školy, pan místostarosta Strzegomi a program doplnil pěvecký sbor žáků školy několika písněmi jsme se odebrali do tříd ve kterých byly pro  děti připraveny tři výtvarné workshopy. Všechny děti postupně vyzkoušely všechny tři techniky, například tvorbu mozaiky z místního kamene, granitu. 

Po krátké přestávce jsme osjeli do města Swydnica, kde jsme nejprve dostali luxusní oběd a poté si prohlédli nádherný, 400 let starý dřevěný kostel stavěný ve hrážděném slohu.

Třetí den: Dnes jsme ve škole pobyli pouze velmi krátkou dobu. Již v půl deváté jsme nasedali do autobusu, směr Wroclaw. V tomto krásném a starobylém městě, které založil český král Vratislav nas postupně čekalo několik atrakcí. Nejprve jsme navštívili audiovizuální výstavu o Vincentu Van Gogovi. V předsálí byla nejprve k vidění kopie Vincentových děl které namalovali různí polští umělci. U jednoho z obrazů (autoportrétu) jsme si nebyli jisti, zda v tomto případě nejde o originál. Poté jsme vstoupili do hlavního sálu, kde na stěnách i na podlaze byla promítána rozpohybovaná prezentace ukazující chronolgicky vývoj výtvarného umění tohoto světoznámeho malíře z období impresionismu. Výstava byla doplněna hudbou a četbou úryvků z Vincentových dopisů které psal svému bratru Teovi. Celá prezentace byla ukončena Vincentovou sebevraždou v roce 1890.

Poté následoval přesun do centra. Při průchodu ulicemi centra zde můžete na každém druhém kroku narazit na bronzové trpaslíky. My jsme centrem pouze procházeli a přestu jsme jich na našem velmi krátkém úseku viděli nejméně dvanáct.

Na konci nás nejprve čekal obchod s místní specialitou, preclíky, a potom oběd v pizerii.

Po obědě jsme odešli k okrouhlé budově, ve které se nachází panoramatický obraz jedné bitvy. Obraz je zajímavý především tím, že jeho část je trojrozměrnou expozicí a zbytek je namalován na stěnách budovy. Postupně je zde zobrazen celý průběh bitvy. Silně nám to připomínalo Maroldovo panorama Bitvy u Lipan, které můžete vidět v pražské Stromovce, ale jak jsme záhy zjistili, toto panorama je o celé tři roky starší než to Maroldova. Rozdíl je pouze v jedné věci, zatím co Marold vytvářel své panorama sám (s vyjímkou budovy), na tomto obraze se podílelo hned šest umělců.

Po návratu ke škole, okolo půl šesté odpoledne, si děti opět rozebraly hostitelské rodiny.

Čtvrtý den nás čekal ekologicko-vzdělávací program. Autobusem jsme se přesunuli do městečka Jeleni Gora. Mimochodem jsou od sud krásně vidět celé Krkonoše, včetně Sněžky. Na místní ekofarmě si děti vyzkoušeli výrobu mýdla, viděli jak se zpracovává ovčí vlna, včetně předení na kolovrátku. Dále si prohlédli veškerou zvířenu ekofarmy a s některými zvířátky se i zkamarádili. Po obědě ke kterému byly klobásy na grilu jsme se opět autobusem přesunuli ke škole, kde nás čekalo slavnostní zakončení projektu během kterého proběhlo individuální poděkování všem hostitelským rodinám. Před tím jsme ale ještě stihli zmrzlinu ve Strzegomi na náměstí.

No a zítra dopoledne už vyrážíme zpátky domů.

Pár fotografií naleznete ve fotogalerii.