Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Výlet 9.A do hvězdárny v Ďáblicích

30.05.2024 21:07

Dne 29. května jsme se vydali na výlet do hvězdárny v Ďáblicích, abychom spojili naše nabité vědomosti z fyziky s praktickými zážitky. V současné době probíráme v hodinách téma vesmír, a tak byla návštěva hvězdárny skvělou příležitostí, jak rozšířit naše znalosti a prožít něco mimořádného.

Hvězdárna v Ďáblicích, i když menší, nabízí návštěvníkům mnoho zajímavého. Disponuje promítacím sálem a dvěma kopulemi s dalekohledy, což vytváří ideální prostředí pro pozorování noční oblohy a astronomických jevů. Náš program začal poutavou přednáškou od místního hvězdáře, který nás seznámil s různými nebezpečími, která nám mohou hrozit z vesmíru. Diskutovali jsme o fascinujících a někdy i děsivých tématech, jako jsou černé díry, sluneční bouře, nákazy neznámými bakteriemi z vesmíru a dopady meteoritů. Přednáška byla velmi zajímavá a rozšířila naše obzory o nové poznatky. Po přednášce jsme měli jedinečnou příležitost pozorovat Sluneční skvrny pomocí dalekohledu. Mnozí z nás byli poprvé svědky takového pohledu, což v nás vyvolalo ještě větší zájem o studium astronomie a přírodních věd.

Výlet do hvězdárny v Ďáblicích nebyl pouze o získávání nových vědomostí, ale také o prohloubení našeho zájmu o vesmír a jeho tajemství. Vidět na vlastní oči to, co jsme dosud znali pouze z učebnic, bylo pro nás všechny nezapomenutelným zážitkem. Doufám, že tento výlet motivoval naše studenty k dalšímu studiu astronomie.

(J. Racková)