Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Výlet 6.A do Triloparku

08.03.2023 16:42

   

Dnes jsme byli se třídou 6.A na výletě v Triloparku v Nuslích. Účastnilo se 20 žáků se mnou (třídní) a paní asistentkou Spevákovou.

    Nejprve nás pan paleontolog seznámil s dějinami života na Zemi. Mohli jsme si osahat spoustu zkamenělin a modelů prehistorických živočichů v životní velikosti. Pan paleontolog měl na třídu spoustu dotazů a byl překvapen, jak byli šikovní a zdatně odpovídali na jeho dotazy. Nejšikovnější žáky odměnil fosiliemi zubů žraloka. Lukáše a Bertu musel pan paleontolog občas umlčet, aby dali ostatním šanci. A Oskar pana paleontologa ohromil tím, že přišel na to, jak vědci z jedné jediné kosti dokáží zjistit, jak celý dinosaurus vypadal.

    Potom jsme se přesunuli do dílniček, kde si žáci vyzkoušeli odkrývání zkameněliny zakryté pískem pomocí štětečků a načrtli si svůj objev. Také si vyzkoušeli práci s vibrační jehlou, která žákům připomínala vrtačku, a zkusili si, jak je těžké dostat z tvrdé horniny fosilii, když je ukrytá vevnitř. Dále si vytvořili sádrové odlitky – někteří si vytvořili trilobita, někteří zub, a jiní zase amonita. Sádrové odlitky si mohli obarvit podle svých představ, a tak se mohli vyřádit i umělecky založení žáci.

    Tím, že se program protáhnul, jsme nestíhali procházku po Grébovce, ale počasí stejně nebylo moc přívětivé, cestou z Triloparku začalo nepříjemně poprchat.

    Žáci se přiučili spoustě nových věcí a valná většina si výlet užila. I já jsem si výlet s nimi užila, a tak jsem je musela při rozloučení v šatně velmi pochválit.

 

třídní učitelka Svobodová