Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Multikulturní program Kongo

17.05.2018 10:14

V minulých dnech si naše škola užila tříčlennou návštěvu z afrického Konga.

Všichni žáci měli možnost v rámci multikulturního projektu, který je financován z Operačního programu Praha – pól růstu ČR, užít si dvě hodiny hudebně vzdělávacího programu, na kterém byli rozděleni po ročnících. Nejprve se seznámili s touto zajímavou zemí. Poznali její historii, geografii, politiku i ekonomii. Dále se také zajímali o obyvatelstvo, tradice, zvyky, kulturu i cestovní ruch.

 

Nejvíce je překvapilo, že Kongo nemá povinnou školní docházku, což znamená, že do školy chodit nemusí. Ve třídách se dobrovolně a rádo vzdělává 100 – 120 žáků.

Žáci se mimo jiné dozvěděli, že Kongo je stát, který se nachází ve střední Africe s hlavním městem Kinshasa. Má tropické klima, horké a vlhké v rovníkové části, chladnější a sušší na jihu. Je to země zmítaná častými nepokoji, obrovským přírodním bohatstvím a nízkou vzdělaností. Patří k nejchudším na světě. Přibližně 80 % lidí jsou křesťané.

To, co však udělalo program neobvykle zajímavým, byly africké tance, které si všechny děti vyzkoušely. Součástí programu byla také soutěž v tanci spojená s vyhodnocením nejlepších a předáním výhry. Každý také měl možnost pod vedením afrického lektora si zkusit bubnování na bubnech djembe. Po ukončení programu se dětem nechtělo odcházet.

Všem žákům i učitelům se program moc líbil.

Fotky najdete zde: www.zsdubec.cz/rodice-a-zaci/fotogalerie/#img-20180514-114253-jpg