Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Katalánská návštěva na naší škole (Erasmus+)

13.05.2024 17:22

Dnes jsme v naší škole přivítali zatím nejpočetnější skupinu zahraničních studentů. Pochází ze školy Institut Salvador Espriu z města Salt v Katalánské oblasti Španělska. Skládají se z 15 žáků ve věku 15 až 16 let a tří učitelů, kteří je doprovází. Jedná se o pokračování projektu v rámci Erasmu+, naši žáci navštívili Salt v polovině března, nyní je na nich ta hostitelská část výměny.

Setkání začalo společným obědem v naší školní jídelně. Poté jsme je srdečně uvítali ve třídě 9.B, kde jsme sdíleli první dojmy a očekávání z našeho setkání.

Vrcholem programu byla uvítací slavnostní akce, která se konala v Panské zahradě. Naši hosté z Katalánska měli možnost poznat pestrou paletu aktivit naší školy. Program zahrnoval tři vystoupení jógy pod vedením paní učitelky Peškové, tři hudební čísla pod taktovkou pana učitele Turka, Erikova kouzla, a jako zlatý hřeb akce taneční vystoupení Báry a Libušky. Mezi jednotlivými čísly jsme se snažili zaplnit prostor zajímavými fakty o České republice, aby naši hosté lépe pochopili naši kulturu a historii.

Po skončení programu se zahraniční studenti odebrali do hostitelských rodin, kde je čeká zasloužený odpočinek po dlouhé cestě. Tento týden žáci společně navštíví kromě historického centra Prahy také třeba Kutnou Horu, vodní elektrárnu v Hradci Králově, podívají se do Techmanie v Plzni a nakonec je čeká společná práce na závěrečném projektu. Doufáme, že si svůj pobyt v Praze užijí naplno, a že tato zkušenost nejenže obohatí jejich kulturní a jazykové dovednosti, ale také jim poskytne příležitost navázat nová přátelství, která budou trvat i do budoucna.

Taková setkání jsou pro nás všechny nejen vzácnou příležitostí k obohacení našich žáků o nové perspektivy, ale také připomínkou, jak důležité je propojovat kultury a učit se jeden od druhého. Doufáme, že se budeme moci podobných setkání účastnit i v budoucnu a dál posilovat mezinárodní porozumění a přátelství.

 

Andrea Kondelíková

Johana Racková