Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Jarní výsadba stromků s Lesy hl. m. Prahy - 7.A, 9.C

17.04.2024 13:44

V úterý 16.4. jsme se s třídami 7.A a 9.C zúčastnili jarní výsadby lesních dřevin, program zajistily Lesy hl. m. Prahy. Výsadba proběhla v Purkrabském háji nedaleko Divoké Šárky, a tak jsme cestou na stanoviště měli možnost se pokochat krásnou přírodu kolem.

Žákům byly předány instrukce, jak správně zasadit sazenici, dostali nástroje a vrhli se na věc. Cílem na tomto místě je obnovit rozmanitý porost, a tak jsme sadili jedle, buky, lípy a habry. Žáci ve dvojicích pracovali jako diví a předháněli se, kdo zasadí nejvíce sazenic. Dozvěděli se také, že lidé, kteří se takto živí, dostávají za jednu zasazenou sazenici 3,50 Kč, a tak si během výsadby počítali, kolik by si asi vydělali.

Na výsadbu nám vyšlo vhodné počasí, nebylo příliš vedro a spíš bylo třeba poté odložit bundy, jak žáky práce zahřála.

Žáci udělali něco, co má a bude mít pozitivní dopad a je to hmatatelné, v průběhu let si mohou udělat výlet na toto místo a podívat se, jak se stromům daří a budou vědět, že se o to zasloužili právě oni.

Tato iniciativa nejenže pomáhá obnovovat lesní porost, ale také propojuje vzdělávání a ochranu přírody, což je krok správným směrem k budoucnosti naší planety. Jak je psáno v programu: „Vlastnoruční vysazování stromků pomáhá zasít semínko odpovědnosti k lesu.“

 

Svobodová, Horynová