Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

iQLANDIA 7.A, 8.A, 8.C

17.10.2023 18:48

V úterý 17. října se tři třídy naší školy - 7.A, 8.A a 8.C (doplněné o jednotlivce z dalších tříd) - vydaly na vzdělávací výlet do iQLANDIA do Liberce.

Ještě, než jsme vstoupili do budovy iQLANDIA, žáky i učitele zaujala kladka před vstupem, s pomocí které bylo možné zvednout vrak auta.

Žáci měli nabitý program, který byl proložen rozchody, kdy si mohli projít areál a vyzkoušet či prohlédnout si exponáty. Žáci si například vyzkoušeli zabalit spolužáka do velké jarové bubliny, v protihlukové komoře si vyzkoušeli, jak hlasitě umí zařvat a vybili si tím agresi – něco takového by se hodilo i do školy. Hned po vstupu žáky zaujal vodopád, který byl naprogramovaný tak, že vytvářel obrazce, které žáci nakreslili na přilehlý tablet. Matyáš mě nepotěšil jeho kresbou, kterou pubertální chlapci rádi všude kreslí...

První společnou částí programu byla Science show, kde nám pan lektor s pomocí pomocníků z publika, předváděl chemické a fyzikální pokusy. Asi nejvíce žáky zaujaly pokusy s ohněm a barvami ohně, a dále pokusy s kapalným dusíkem. Ondra statečně nabídl, že si nechá polít ruku kapalným dusíkem, i když mu lektor říkal, že mu to způsobí závažné omrzliny. Naštěstí si lektor jen utahoval a Ondra může již zítra dál psát vesele zápisky. To se mu určitě ulevilo.

Každá třída měla pak svůj program - 7.A měla program Únik z rostlinné buňky, 8.A program Separační metody a 8.C program Vidíme a pozorujeme.

Celkově se žákům výlet líbil a určitě ozvláštnil výuku. Mohu tedy doporučit i pro rodiče, kdybyste nevěděli, kam na výlet.

za pedagogický doprovod shrnula Svobodová