Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Erasmus STARS - Cottbus

18.04.2024 16:54

Pondělí:

Z Prahy jsme vyrazili v 7:15 s tím,  že cesta bude takto brzy v klidu a bez komplikací. To se bohužel nestalo, jelikož byla na dálnici nehoda a dálnice byla před hranicemi na několik hodin uzavřena. I my jsme zde strávili zaparkovaní téměř dvě hodiny. Do Cottbusu jsme proto dorazili až v 11:45, ale naprosto v pořádku.  Stihli jsme tak nejen odpolední program, ale i oběd ve školní jídelně. Odpoledne jsme zavítali do místního planetária, kde jsme se zúčastnili velmi zajímavého programu o planetách a dalších tělesech sluneční soustavy.

Úterý:

Dopoledne jsme navštívili Technickou universitu, kde jsme si prohlédli dílny s řadou programovatelných strojů, a pak následoval workshop, kde jsme si mohli vyzkoušet různá zařízení včetně obrábění pomocí laseru 3D tisku. Po obědě v universitní Menze jsme navštívili aquapark a tam strávili příjemné odpoledne.

Středa:

Na tento den jsme měli naplánovaný výlet do Drážďan. Prohlédli jsme si historické centrum, navštívili muzeum dopravy, podívali se do hlavního chrámu, a měli jsme možnost si prohlédnout historické hodiny, předměty určené ke stanovení polohy a zemské i hvězdné glóby. K obědu jsme měli hamburger z fastfoodu. 

Čtvrtek:

Ve čtvrtek jsme navštívili pedagogické vzdělávací centrum, zejména jejich květinovou a bylinkovou zahradu. Tady jsme se naučili, co je to udržitelný rozvoj, proč dochází k oteplování planety a jak tomu může každý z nás alespoň trochu zabránit,  například svým způsobem stravování. Pak jsme si připravovali, všichni dohromady, oběd z lokálních zdrojů ovoce, zeleniny, sýrů a dalších potravin.  Na závěr jsme to také společně snědli.  Po obědě jsme navštívili místní radnici, kde nás přivítala paní místostarostka a předala nám diplomy o absolvování projektu. Později odpoledne jsme měli individuální program s hostitelskými rodinami.

Pátek:

V pátek jsme šli nejprve společně s německými kamarády do jejich výuky a potom, okolo desáté, jsme vyrazili k domovu.