Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Art it out v Bratislavě

29.03.2022 11:24

V rámci mezinárodního projektu s názvem Art it out, který je určen především pro žáky pátého a šestého ročníku, jsme společně se čtyřmi vybranými žáky těchto tříd navštívili Bratislavu. Do projektu jsou totiž kromě nás zapojeny školy z pěti zemí Evropy: ze Slovenska, Polska, Německa, Španělska a Itálie.

V Bratislavě jsme byli pět dní. Děti byly ubytovány v rodinách svých slovenských vrstevníků, nyní již kamarádů. Měly to usnadněno, jelikož na Slovensku se domluvily i česky, a i když se jinak snažily, nemusely tak mluvit anglicky celý den. V průběhu dne však byly děti v kontaktu nejen se svými slovenskými hostiteli, ale i s dětmi z Polska a Śpanělska, a tam již s češtinou nevystačily.

V rámci programu jsme absolvovali workshopy a různé výtvarné techniky (sítotisk, linoryt), navštívili jsme dvě muzea moderního umění a absolvovali komentovanou prohlídku Bratislavy, včetně Bratislavského hradu a UFA, což je vyhlídková restaurace na vrcholu bratislavského mostu přes Dunaj. Děti se tak dozvěděly mnohé o historii a kultuře Bratislavy, o tom, kdy jsme měli historii společnou a naopak, tedy kdy byla zcela odlišná.

Viděli jsme, jak vypadá a funguje slovenská škola, a zjistili jsme, co by se nám u nás líbilo, a co naopak nikoliv. Nejvíc asi děti zaujaly tři trampolíny, které byly umístěné přímo na obrovském pozemku školy.

Po večerech jsme si zahráli bowling a absolvovali společný večer se žáky, rodiči i učiteli školy; tento program byl obohacen představením souboru lidové muziky. Členové souboru v průběhu večera učili zájemce slovenské lidové tance.  

Akce byla velmi úspěšná a již se těšíme na květnový výjezd do Polska.

Další fotografie najdete ve fotogalerii.