Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Art IT Out - Lucca

23.03.2023 18:10

Po: Vyrazili jsme v 6:20 od školy. Cesta proběhla bez komplikací. V 17:00 jsme děti předávali italským rodinám. Všichni jsme v pořádku a spokojeni.

Ut: Ráno jsme se sešli ve škole druhého stupně. Škola, která je do projektu zapojena, je součástí vetšího celku, ve kterém jsou dvě školy prvostupňové, jedna druhostupňová a jedna škola mateřská. Každá z těchto škol má samostatnou budovu v jiné části města. Potom jsme si vyslechli uvítací koncert, nejprve na druhém a potom i na prvním stupni. Učitelé si prohlédli prvostupňovou školu a žáci se mezitím zúčastnili výuky se svými spolužáky. Po obědě ve školní jídelně, ke kterému byly penne s vařenou brokolicí a plátkem šunky, jsme vyrazili na komentovanou prohlídku města Lucca. Ta byla sice velmi zajímavá, ale poněkud dlouhá. Věděli jste například, že Lucca je jedno z mála měst, která mají kompletní renesanční bastionové opevnění? Nebo, že se zde narodil Giovani Puccini, slavný hudební skladatel? Okolo 18:00 si pak děti opět rozebrali rodiče. 

St: Ráno jsme vyrazili autobusem do města Pisa. Prohlédli jsme si slavnou šikmou věž, katedrálu i baptisterium. Areál byl obehnán středověkými kamennými hradbami, takže jsme měli srovnání s renesančními hradbami okolo města Lucca. Následovala hodinová siesta na pláži u moře. Svítilo sluníčko a bylo okolo 25 stupňů, takže se tam dalo i vlézt. Odpoledne jsme se přesunuli do městečka Viaregio, kde jsme navštívili výrobnu a muzeum karnevalových masek a soch. Oblast je totiž proslavena velkými karnevaly, které se zde pořádají již 150 let. Masky a sochy se vyrábějí technikou kašírování do laminátových forem. Kašírování jsme si také měli možnost hned vyzkoušet. Před šestou hodinou jsme se vrátili ke škole, kde si děti opět přebraly hostitelské rodiny.

St: Dnes jsme měli sraz před vlakovým nádražím. Odjížděli jsme totiž na prohlídku Florencie. Během prohlídky jsme viděli sochu Davida, chrám pany Marie Florentinské, camponelu (zvonici), baptisterium s dveřmi do ráje, paláce Vecio a Pity, most Vecio (most zlatníků) a hlavně galerii Uffizy, kde jsou vystaveny obrazy nejslavnějších malířů renesance. Mohli jsme si tak prohlédnout obrazy od Sandra Botticelliho, Leonarda Da Vinciho, Michelangela Bounarrotiho a dalších skvělých umělců. Do Luccy jsme se vrátili opět vlakem okolo půl sedmé.  No a zítra zpátky domů.