Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

8.A v Národním technickém muzeu

28.09.2022 14:11

V úterý 27. září jsme se s žáky 8.A vydali do Národního technického muzea na workshop s názvem “Balón”. Společně s lektory jsme si povídali o historii letectví. Od prvních pokusů o vzlétnutí jsme se dostali k horkovzdušným a vodíkovým balónům. Lektor nám ukázal na pokusech, jak se dá pomocí elektrolýzy voda rozložit na vodík a kyslík, dále jsme viděli, že je vodík hořlavý. Od balónů jsme se posunuli k vzducholodím, tzv. letadlům lehčím než vzduch a pak konečně i k letadlům těžším než vzduch. Lektor nám demonstroval vztlak na křídle letadla a popisoval nám, jaké tvary křídel jsou pro letadla vhodná a proč. Během celého workshopu nám kolem hlav prolétlo několik pokojových modelů letadel, každé létalo na trochu jiný princip.

V druhé části workshopu si pak děti vyrobily z igelitových pytlíků svařených k sobě model vlastního horkovzdušného balónu.

Ve zbylém čase jsme si prohlédli expozice a výstavy Národního technického muzea. Děti zaujala hlavně velká dopravní hala s historickými modely parních lokomotiv, aut, letadel a motocyklů.