Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Za Helenou Zmatlíkovou

26.11.2023 18:03

Od 18. listopadu 2023 do 12. května příštího roku má každý obdivovatel ilustrací Heleny Zmatlíkové možnost navštívit na Chvalském zámku výstavu, která připomíná 100. výročí narození této naší nejslavnější české ilustrátorky dětské literatury 20. století. Právě nedávno jsme se o ní učili v hodinách literární výchovy, a tak nám přišla tato expozice vhod jako na zavolanou.

     Strávili jsme zde téměř celé úterní dopoledne. Výstava má totiž dvě části: v prvním patře jsme si velmi pečlivě prohlédli všechny vystavené originály obrázků. S chutí jsme si zavzpomínali na knížky našeho předškolního a mladšího školního věku, s údivem jsme si prohlédli jejich překlady: do slovenštiny, ruštiny, němčiny, angličtiny, francouzštiny, španělštiny, ale i do japonštiny a hebrejštiny. Pro umocnění již tak skvělé nálady se v prohlídkových prostorách ozýval příjemný zpěv pěvců našich zahrad. V jednom ze sálů byly rozestavěny dobové školní lavice, v nichž jsme si s nostalgií připomněli naše první písanky a slabikáře. Do lavic jsme zasedli, abychom je využili pro doplnění informací do dvoustránkového pracovního listu naší vyučující.

     Společně jsme se potom přemístili do suterénu Chvalského zámku, který nabízel mnohé. Hernu zpracovanou na motivy knihy Děti z Bullerbynu, kino s večerníčkem Domeček u tří koťátek a výtvarnou dílnu. Z fotografií, které obětavě obstarala Lea a paní asistentka Eva, je vidět, s jakým zápalem jsme si užívali lovení ryb, sázení zeleniny či odpočinku v domečkách.

     Návštěva výstavy se nám vydařila, navíc životní osud Heleny Zmatlíkové je v mnoha ohledech obdivuhodný a inspirativní. Za války statečně ukrývala mladá děvčata z transportu smrti. Od dětství si šla za svým snem, i přes různá předcházející povolání. Nejen v rodině, ale   i v ilustrátorském světě se dokázala prosadit.

     Spisovatel František Nepil velmi výstižně ohodnotil její tvorbu: „Nikdy nemůže knížku zkazit. Vždycky jí dá srdce a křídla.

Libuše Haubeltová se 6.A

 

Fotogalerie: 6.A za Helenou Zmatlíkovou