Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

VZPoura úrazům (0.roč., 3.A, 3.B, 2.B)

22.02.2017 20:57

Ve úterý 21. 2. se v naší škole opět realizoval projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny VZPoura úrazům, který  je zaměřen na prevenci úrazů a nehod u dětí a mladistvých. Jeho smyslem je informovat děti o tom, jak úrazům a jejich následkům účinně předcházet. Při setkání se tito pracovníci snaží dětem problematiku úrazů přiblížit, upozornit je na rizikovost určitých životních situací a naučit je, jak lze vhodnými preventivními opatřeními tato rizika omezit na minimum. Ambasadoři Jarmila a Zbyněk žáky seznámili se svým životním příběhem. Hovořili s nimi otevřeně o životě vozíčkáře, jaké je to žít s trvalými následky po úrazu. Na vlastních příkladech jim zároveň ukázali, jak důležité je i v tak těžké životní situaci pokračovat v aktivním pohybu a sportovní činnosti.

Hlavním smyslem celého projektu je motivovat děti k zodpovědné péči o vlastní zdraví a zdraví lidí v jejich okolí.

Tito dva milí a energičtí přednášející jsme opět k nám pozvali 10.4., aby besedovali s žáky 2. stupně.

P.T.

Medailonky a pár informací o přednášejících přikládám zde:

Zbyněk Švehla

Ahoj, jmenuji se Zbyněk a na vozíku jsem se ocitl po pádu na kole. Stalo se to v roce 1994, kdy jsem během triatlonových závodů nezvládl v prudkém sjezdu jednu docela obyčejnou zatáčku. Rozjetý bicykl mě nemilosrdně katapultoval do jiného světa, ve kterém mi to proklaté a zároveň tolik milované kolo zůstalo napořád a stalo se nezbytným prostředkem k pohybu, studiu na vysoké škole, zábavě - prostě k životu.

Jarmila Onderková

Jmenuji se Jarmila a na vozíku jsem po autonehodě, při které jsem narazila do stromu. Před úrazem jsem ráda sportovala, cestovala a lezla po skalách. Na vozíku už je vše složitější. Vyzkoušela jsem hodně sportů, stolní tenis, basketbal, plavání, tanec, ale nejvíce mě baví přístrojové potápění. Při potápění si totiž připadám, jako bych byla zdravá. Nepotřebuji k tomu žádný vozík a můžu se volně pohybovat, relaxovat a užívat si krásný podvodní svět.  

https://www.vzpoura-urazum.cz/ambasador-projektu/