Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Ukrajina země známá i neznámá

21.03.2018 08:26

Ukrajina země známá i neznámá

Ukrajina je východoevropská země, která je obklopena několika sousedními zeměmi i dvěma vodními plochami. Hlavním městem je Kyjev ležící na řece Dněpr v severní části země.

My jsme měli možnost se ve škole dozvědět nejen tyto informace. Pro některé z nás informace byly nové a překvapivé, ale pro jiné, jejichž rodič nebo oba rodiče z této země pocházejí, zas tak neznámé nebyly.

Nejmenší děti si vyrobily amulety a panenky. Zároveň se dověděly, že tyto amulety byly využívány pro zajištění štěstí a radosti. Děti se seznámily s historií, svátky, tradicemi…..

Mladší žáci si mimo poslechu přednášky mohli poskládat puzzle s ukrajinskými lidovými kroji, mohli srovnávat českou a ukrajinskou přírodu, architekturu a historii.

Také je zajímaly zeměpisné údaje, ukrajinská kuchyně, svátky, slavnosti a jejich oblíbené téma Černobyl.

Nejstarší žáci měli možnost si osvěžit pojmy dobrovolná x nucená migrace či integrace migrantů v ČR. Však asi nejzajímavější byly osobní příběhy lektorů cizinců.

Besedy byly velmi pěkně připravené, zajímavé a přínosné. Když jsme se ptali žáků na jejich názor, tak spousta by uvítala další podobné projekty. Nám vyučujícím se zase moc líbilo, že děti byly plně zapojovány od začátku až do konce.

Děkujeme za toto milé setkání :))