Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Návštěva Černého divadla

29.11.2018 11:06

V úterý 27. listopadu navštívila první polovina tříd druhého stupně s žáky 5. B Divadlo Metro na Národní třídě. Čekalo nás černé divadlo „Na výletě v iSvětě.“ (A zbývající třídy se mohou těšit v předvánočním čase.)

Celé představení bylo pastvou pro oči. Střídal se jeden skvělý nápad s druhým, hlavní děj - proměna vztahu mezi chlapcem a dívkou, kteří prošli různými nástrahami lásky – nám byl určitě známý. Od prvního seznámení přes období, kdy On Jí snášel modré z nebe, až po vzájemné odcizení, protože stránky na síti jsou zajímavé a koukání se na ně tak pohodlné. I my jsme s hlavními hrdiny procestovali celý svět, který tomuto hudebně dramatickému žánru zaslouženě tleská.

Musíme připomenout skvělý hudební doprovod a taneční kreace účinkujících. Vesele i vážně jsme se mohli zamyslet nad tím, jak se dnešní moderní technologie podepisují na vztazích mezi lidmi. Na jednu stranu nám určitě internet rozšiřuje obzory, umožňuje rychlejší a snazší komunikaci, ale na druhou stranu mezilidské vztahy odlidšťuje, což se také ukázalo v závěru hry. Lásku vystřídalo brouzdání po internetu, přátelé se už nescházeli, nepovídali si a všichni zůstali osamoceni na síti. Citát Alberta Einsteina se vrchovatě naplnil:

Obávám se dne, kdy vývoj technologie předčí vzájemné lidské vztahy. To potom svět bude mít generaci idiotů."

Po představení nás ještě čekala pomyslná třešnička na dortu, totiž odhalení principu černého divadla. A tak jsme mohli potleskem odměnit i ty, kteří doposud nebyli spatřeni. Šikovné loutkoherce. Vedle nepostradatelného osvětlovače měli na svědomí pohyb mnoha rekvizit a jedinečné linky. Kdo chtěl, mohl si také na jevišti vyzkoušet pohyb a tajemství černého divadla.