Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Jeden svět na školách - 8.A

09.03.2015 22:17

V pondělí 9. 3. 2015 jsme navštívili v rámci výuky občanské výchovy a zeměpisu festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2015 s podtitulem Praskněte své bubliny.

Zhlédli jsme tři dokumenty a tři spoty, které se týkaly lidských práv.  Po projekci každého dokumentu s námi diskutovala o problémech společnosti pracovnice Člověka v tísni, o.p.s. Doufáme, že se za rok zase na tento super festival vyrazíme podívat. Žáci 8.A

Viděli jsme následující dokumenty: https://www.jsns.cz/

Projekce č. 2 // 12–14 let

Gabrielova reportáž z mistrovství světa ve fotbale

 / Els van Driel / Nizozemsko / 2014 / 17 min.

Téma filmu: občanská angažovanost, místo, kde žijeme

Když se čtrnáctiletý Gabriël Matos dozvěděl, že se v jeho zemi uskuteční mistrovství světa ve fotbale, měl obrovskou radost. Stejně jako ostatní Brazilci fotbal miluje. To ale ještě netušil, že vláda začne kvůli stavbě vlakové trati pro přesun fotbalových fanoušků v jeho čtvrti bourat desítky domů, včetně toho, ve kterém bydlí. To ho rozčílilo natolik, že začal o této stinné stránce velkolepé fotbalové události natáčet reportáže, psát blog a nakonec pomohl zastavit bourání dalších domů. „Pokud v něco věříte, musíte za to bojovat a něco pro to udělat. Nečekejte na pomoc dospělých,“ říká Gabriel.

 

Haiduc – život na ulici / Annelies Kruk a Anneke de Lind van Wijngaarden

 / Nizozemsko / 2014 / 18 min.

Téma filmu: chudoba, sociální vyloučení, drogy, život na ulici

Když bylo Nicuovi pouhých sedm let, utekl ze strachu z věčně agresivního a opilého otce z domova. Od té doby žije v ulicích rumunské Bukurešti a většinu času tráví zdrogovaný ve společnosti dalších mladistvých narkomanů. Vdechování toxických výparů z igelitových sáčků mu zničilo zdraví natolik, že během dvouměsíčního pobytu v nemocnici skoro zemřel. Rád by se uzdravil a začal znovu chodit do školy. Nejdříve se ale musí zbavit své závislosti a zhoubného vlivu věčně zfetovaných „kamarádů“. Podaří se Nicuovi s podporou jeho opatrovnice Ralucy začít nový život?

 

Hrdá navzdory chudobě / Willem Baptist / Nizozemsko / 2014 / 20 min.

Téma filmu: občanská angažovanost, sociální vyloučení, chudoba

I v bohatém Nizozemsku žije spousta rodin na hranici chudoby. Dvanáctiletá Nicky ale dobře ví, že i s minimem peněz si lze uchovat hrdost. Její rodiče jsou sice bez práce a nemohou jí koupit, po čem zrovna touží. Ona si však vystačí s šaty ze second handu a obejde se i bez drahého mobilu. S bratrem chodí každý týden do potravinové banky pro jídlo zdarma a nestydí se za to. A když jí ve škole často nadávají do vandráků, postaví se jim čelem. Navzdory tomu, že toho moc nemá, obdarovává svými věcmi ještě chudší děti a tímto aktivním přístupem si i u těch největších posměváčků zjednává respekt.