Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Jak jsme ztekli Karlštejn aneb Netradiční Den dětí

21.06.2023 22:28

A to doslova a do písmene.

Prvního června jsme hodinku pohodově cestovali vlakem (přitom jsme si studovali rozdaný text o cíli naší cesty) až do Karlštejna, tedy vlastně do původních  Budňan. Ty dostaly svůj název podle dřevěných bud, které si tam postavili zedníci a řemeslníci při stavbě hradu.

Cesta k němu je zpočátku velmi příjemná, po rovince, přes Berounku, pak lehce šplhá mezi převážně původními domečky se zajímavými obchůdky, aby nás zavedla strmým stoupáním až na samé hradní nádvoří. Zmíněnou trasu jsme zvládli za kratší dobu, než kterou uvádějí v průvodcích.  

Paní učitelka objednala dva prohlídkové okruhy: začínali jsem tím určitě nejkrásnějším, totiž karlštejnskými hradními kaplemi, z nichž kapli sv. Kříže by měl alespoň jednou za život určitě spatřit každý věrný Čech. Nabízí pro početně omezené skupinky návštěvníků jedinečnou podívanou: 129 deskových obrazů Mistra Theodorika, interiér, rozdělený zlatou mříží na dvě části, je bohatě ozdoben zlacením, drahými kameny a hvězdami, Sluncem a Měsícem z benátského skla. Sám Karel IV. na důkaz pokory a úcty sem vstupoval bos bez atributů své pozemské vlády. I přístupové schodiště svými nástěnnými malbami připomnělo dávnou historii - mezníky ze života sv. Václava a sv. Ludmily. Žáci byli k uvedené více jak stominutové prohlídce rozděleni do dvou skupin, aby se pak v pravé poledne sešli při obhlídce základního okruhu, tedy Císařského paláce a spodních podlaží Mariánské věže s cenným vybavením ze 14. – 19. století.

Než nám paní učitelka vrátila nemalé peníze za vstup, který byl právě k naší velké radosti nečekaně v tento den volný, mohli jsme si prohlédnout další zajímavosti hradu, občerstvit se, zvěčnit se na památku s kamarády, nabrat sil, protože nás očekávali v karlštejnském Muzeu betlémů.

Hned v prvním sále nám zavonělo několik perníkových betlémů, rozpohybovali jsme drobnými mincemi zajímavé mechanické betlémy, ale ten jedinečný nás teprve čekal v půdních prostorech - Karlštejnský královský betlém. Jedná se o největší loutkový betlém v České republice rozkládající se na 80 m2. Několikametrové kulisy hradu Karlštejna jsou osazeny 46 loutkami vyřezanými ze dřeva a oblečenými v dobových oděvech. Ježíškovi přináší dary 10 nejvýznamnějších českých panovníků v čele s Karlem lV., který mu darem přináší hrad Karlštejn.

A pak už jsme měli téměř dvouhodinový rozchod po pěší zóně. Někteří si zakoupili pěkný suvenýr pro své nejbližší, jiní si rádi právě v tento dosud nejteplejší den v roce došli na pozdní oběd nebo se osvěžili zmrzlinou a chlazenými nápoji. Před samotným odjezdem všichni jen tak seděli ve stínu lípy u místní kašny a povídali si o svých zážitcích. Výlet se nám určitě vydařil a doplnil tak naše dějepisné znalosti o období, o němž jsme se letos učili.  

 L. Haubeltová

 

Fotogalerie: Jak jsme ztekli Karlštejn aneb Netradiční Den dětí