Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

GSA Open Days

05.12.2016 16:44

V pátek jsme v rámci výuky fyziky navštívili GSA agenturu, která má na starosti zavádění a využívání systému navigačních družic Galileo. 

V rámci asi hodinové přednášky nám byly představeny nejen jednotlivé satelitní navigační systémy ale také velké množství jejich využití. Na videu jsme viděli start rakety Arieane 5, která v letošním roce vynesla na oběžnou dráhu čtyři z celkem třiceti družic, které systém Galileo tvoří. 

Dozvěděli jsme se, co to jsou stacionární družice a co by se stalo, kdyby se vychýlily ze své dráhy byť jen o pár set metrů výše nebo níže. Dozvěděli jsme se, jak je systém zabezpečen proti napadení i zneužití.

Po přednášce jsme si prohlédli výstavu ke dni otevřených dveří. Měli jsme možnost vyzkoušet si virtuální realitu, pomocí simulátoru si zkusit přistání letadla a vyfotografovat se před simulací vesmíru. Na řadě panelů jsme měli možnost získat informace o agentuře GSA a její činnosti, tak o dalších doplňkových projektech různých institucí a vysokých škol, které souvisely s navigačními systémy.

Ačkoliv jsme měli na výstavě rezervovánu jednu hodinu, nakonec jsme zde strávili hodiny dvě. V každém případě to bylo velmi zajímavé.

9.A