Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Finanční gramotnost na druhém stupni

08.02.2017 19:54

Ve středu 1.2. jsme měli radost, neboť se k nám na školu již podruhé vypravil pan makroekonom, český analytik finančním trhů Ing. Vladimír Pikora, PhD.

Ve dvou prvních hodinách se pan Pikora věnoval žákům 6. tříd, 7. tříd, kteří měli za úkol nastudovat pohádky z jeho knihy „Zlatý poklad“ a připravit se prostřednictvím těchto zábavných pohádek na diskuzi o finanční gramotnosti. Děti v hodinách a nejen v nich pohádky přečetly, při besedě vedly s přednášejícím plnohodnotnou debatu na velmi skloňované téma finančního povědomí. Pohádky zvládli žáci výborně převyprávět, vytáhnout z nich to důležité a s panem Pikorou se dostat k podstatě, kterou v sobě pohádka skrývá.

Další dvě hodiny se pan makroekonom Pikora věnoval žákům 8. a 9. ročníků, se kterými nechali pohádky stranou a zahráli si na reálný „dospělácký“ život s vlastním příjmem, životními náklady a s možnostmi, jak peníze ušetřit, nebo naopak je roztočit. Vymezili si a vysvětlili základní ekonomické pojmosloví.

Celé přednášky se nesly v klidném a zábavném duchu. 

Paní učitelce Juříkové děkujeme za zprostředkování a panu Pikorovi za návštěvu. Věříme, že pro naše žáky byly besedy přínosem.

Pár fotografií najdete ve fotogalerii.