Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Exkurze 9.A NTM: Cesta za tajemstvím fotografie a optiky

14.09.2023 17:32

V úterý 12. září se třída 9.A vydala do Národního technického muzea na Letné na workshop na téma optika a fotografie.

V muzeu jsme se rozdělili na dvě skupiny, které se v polovině programu vystřídaly. V první části naší exkurze jsme se ponořili do historie fotografie. Představili jsme si, jak vypadaly první fotoaparáty, které byly velmi odlišné od těch, které známe dnes. Pro děti bylo překvapivé představit si, že dříve museli fotografové čekat dlouhé minuty na jediný snímek. Vyzkoušeli jsme si sami vytvořit "cameru obscuru" (dírkovou kameru). Tato jednoduchá konstrukce nám umožnila vidět obrázek, jak se promítal na stěnu vzhledem k okolnímu světlu. Poté jsme si ukázali chemický proces zpracování černobílé fotografie. 

V druhé části jsme se vrátili do současnosti a povídali si  o moderních fotoaparátech, digitální technologii a principech kompozice. Děti měly možnost si vyzkoušet různé funkce digitálních fotoaparátů a experimentovat s různými režimy a nastaveními a objevovat tak svoji kreativitu a umělecký pohled na svět. Nafotili jsme si plno krásných portrétních fotografií a nakonec jsme si udělali na památku jednu fotografii společnou.

Děkujeme Národnímu technickému muzeu za tuto zkušenost a těšíme se na další výlety v tomto našem posledním společném školním roce.