Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Exkurze 6.A a 7. tříd do Botanické zahrady v Troji (expozice tropických motýlů)

01.05.2023 10:28

Každoročně probíhá v dubnu a v květnu v Botanické zahradě hl. m. Prahy výstava tropických motýlů, a tak jsme si ji nemohli nechat ujít. Nejprve jsme výstavu 12.4. navštívili s 6.A a následně 27.4. s přírodovědnými praktiky (žáci 7.A a 7.C). 

Výstava probíhá ve skleníku Fata Morgana, a tak jsme si mohli prohlédnout rostliny, které v našich končinách nespatříme, některé jen jako pokojové rostliny. Hoši nechtěli paní lektorce věřit, že kapradiny mohou v tropech dosáhnout velikosti stromů, i když je měli přímo před očima. Také jsme mohli zažít tropické klima – vysoké teploty spojené s velmi vysokou vlhkostí začínají být po nějaké době velmi nepříjemné. Paní lektorka nás provedla celou expozicí a dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí a někteří žáci ukázali, že se přece jen v té škole něco naučili. 

Motýli, které jsme viděli, byli velmi krásní a rozmanití. Viděli jsme motýla s průhlednými křídly nebo motýla, kterému se na slunečním světle změnily tmavé skvrny na křídlech na zelené. Měli jsme jedinečnou příležitost pozorovat proces zrodu motýla, od vykuklení přes to, jak si narovnávají křídla. Život motýlího dospělce je velmi krátký, někteří motýli ani nemají ústní ústrojí, aby se nakrmili, a tak jsme viděli i motýly na konci jejich života nebo již po smrti.

Žáci mi konečně uvěřili, že rostliny jsou živé organismy, když měli možnost si sáhnout na rostlinu se jménem Mimosa pudica, která ihned po dotyku sklápí listy.

Nakonec musel nejzlobivější žák obětovat prst masožravé rostlině láčkovce. I když Ondra protestoval, bylo to marné, láčkovka jeho prst stejně ochutnala.

 

Svobodová