Centrum pro objevitelský způsob výuky, nejlepší místo pro děti

Základní škola, Starodubečská 413

Starodubečská 413, Praha 10 - Dubeč, 107 00

tel: 272 701 838

reditel@zsdubec.cz
272 701 838

Bulding Bridges with the Music - Strzegom

11.10.2018 18:30

Pondělí:

V rámci mezinárodního projektu dorazila naše minivýprava bez komplikací do Strzegomi. Zde nás srdečně přivítali zástupci polské školy, zavedli nás do učebny, ve které již byli učitelé a žáci z Řecka a Španělska. Brzy přibyli i hosté z Itálie, Německa a také domácí polští žáci a učitelé. Po krátkém představování a seznamování jsme byli odvedeni do blízké restaruace na oběd, ke kterému byl řízek s bramborem. Následovalo slavnostní přivítání všech výprav, v rámci kterého jsme zhlédli pěvecké, taneční a divadelní představení a také hru na hudební nástroje. Následovala prohlídka města, ze které byl nejzajímavější výstup na místní městskou věž a výhled z ní na celé město. Okolo čtvrt na šest si naše žáky rozebrali polští spolužáci a rodiny, ve kterých budou naše děti celý týden bydlet. Jelikož zatím nikdo nevolal SOS, tak je asi vše v pořádku. 

Úterý:

Dnes jsme navštívili historické město Wroclaw (česky Vratislav) založené českým králem Vratislavem I. Město jsme si důkladně prohlédli, ale hlavní náplní bylo hledání trpaslíků, malinkatých bronzových sošek, které můžete nalézt v historických i méně historických zákoutích města. Poslední dva vyfotografované nemáme, jelikož jsme je objevili až z auta, když jsme jeli okolo. Mezitím jsme absolvovali projížďku lodí po řece Odře, oběd u McDonaldů a návštěvu místní moderní koncertní síně. Celý den jsme zakončili shopováním v obchodním centru.

Středa:

Konečně nastal den tanců. Ráno jsme se opět všichni sešli ve škole. Žáci vyrazili společně se svými polskými kamarády do vyučovacích hodin, aby se dozvěděli, jak vypadá vyučování jinde než v Čechách. Učitelé měli mezitím meeting, ve kterém se domlouvaly další postupy v rámci projektu. V jedenáct hodin jsme se všichni společně přesunuli do zahrady místního kostela. Tam proběhla přehlídka jednotlivých národních tanců. Kromě toho, že jednotlivé výpravy svůj tanec předvedli, ještě jej měli naučit ostatní. Potom jsme se přesunuli na oběd a následoval nácvik společného tance, který snímala místní televize. Naše děvčata byla požádána, aby naší polku předvedla ještě jednou, aby si ji mohla televize natočit. Na závěr aktivit ve škole žácí jednotlivých škol předvedli prezentaci svých škol a měst. No a na závěr byla večer pro všechny diskotéka a grilované klobásky.

Čtvrtek:

Dnes jsme opět vyrazili na výlet. Jeli jsme se podívat na výrobu domácího mýdla z přírodních surovin. Každý z účastníků zájezdu si jedno takové voňavé mýdlo vyrobil. Protože nás bylo hodně, byli jsme rozděleni na dvě skupiny. Ta naše šla nejdříve do lesa hledat kvetoucí rostliny a listy, abychom je pak nalepili oboustrannou lepící páskou na papírový talířek a vytvořili si tak vlastní přírodní obrázek. Po absolvování těchto kratochvílí jsme si sedli kolem ohniště, kde se opékaly klobásky, které byly k obědu. Mezitím jsme stačily (naše dívky) prohrát soutěž v přetahování, což nebylo vůbec divné, protože nám Julie za soupeře vylosovala Poláky, kteří byli jednak větší než my a hlavně měli v družstvu tři kluky. Po obědě jsme absolvovali nácvik písně "Čížku, ptáčku zeleného peří" v polské verzi. Píseň byla navíc proložena pantomimou nebo gymnastikou, jak kdo chce. Následoval přesun do muzea přírodních zajímavostí místního regionu, které bylo z velké části zaměřeno na geologii. Viděli jsme proto, jak se vytváří různé druhy sopek a vyzkoušeli jsme si, co s námi udělá zemětřesení čtvrtého stupně. Večer jsme viděli představení místní lidové školy umění a místního folklorního tanečního souboru. No a zítra už jedeme domů.

Fotky najdete ve fotogalerii